Ontstaan en genetica

Ik wil de liefhebbers toch een stukje ontstaan van de Minipli vertellen.
Naast het ontstaan wordt ook een stukje genetica uitgelegd.

Ontstaan van de Lunkarya en Minipli

 Stockholm 1986 in dat jaar kregen Monica en Annica Lundquist een jong beertje aangeboden. 

Dit beertje kwam uit een zuiver Borstel verparing. Helaas had het beertje niet de specifieke rozetten zoals je zou verwachten.

Daar inplaats had het beertje lange vaste haren die grof gekruld waren.

de gezusters Lundquist verpaarden het beertje met een Peruvian zeugje. Zo werd de typische stugge en gekrulde vacht verkregen. Het meest verwonderlijke was dat dit gelijk in de F1  ( 1ste generatie)viel. De moeder een zuiver Peruvian dat een gladde lange vacht had kon geen krullen vererfen ( doorgeven) dus de krulgen kwam van de vader het kon niet anders. en deze krulgen was dominant. Er was een nieuwe krulgen ontdekt die nog dominant was ook.

Er werden meerder verparingen gedaan waar ook exemplaren met een kort vacht uit voortkwamen. de kortharige variant werd Curly genoemd.

De daaropvolgende jaren werde andere rassen met dit bijzondere gen gekruist onder andere met: Shelty, Peruvian, Coronet, Angora e.d.

Helaas verslechterde de bijzondere vachtkwaliteit. Op een gegeven moment waren er nog maar heel weinig dieren van dit ras over en dat was de Lunkarya Peruvian.

Maar de Peruvian is niet altijd raszuiver. Om bepaalde kleuren te verkrijgen zijn er Alpaka's met Peruvians verpaart en zo zijn is die krulgen in de Lunkarya beland.

De Alpaka is voortgekomen door Texel met Peruvian te kruisen. De Europese Texel, Merino en Alpaka hebben hun krullen van de Rexgen ( rxrx) verkregen.

Kort door de bocht kan er uit pure Lunkarya's altijd een wel een Minipli geboren worden. 

De naam Lunkarya is ontstaan door de koosnaam van de gezusters lundquist: Lunkan en het zweedse woordt voor schaap "Raya" spreek uit als ria.

Lunkarya spreek je uit als Lunkaria en niet als Lunkarja.

 

Uiterlijke kenmerken: Zowel de Lunkarya als de minipli behoren  tot de langhaarrassen. 

Het bijzondere is de structuur van de vacht die van de Lunkarya is golfvormig of is in grote grove krullen( mogelijk zijn dit de Lunkary's waar de Alpakagen zich duidelijk laat zien en dan heet deze Lunkarya AD)  de Minipli heeft lokken die inelkaar gedraaid is de zogenaamde kurketrekker en staat van het lichaam af. Maar dat zijn de jonge dieren en wat dan ook nog kan gebeuren is dat de Minipli de mooi gedraaide krullen verliest en dan is de vacht "kroesig" en dat heeft heel veel weg van een suikerspin.

De vacht voelt aan als de stugge vacht van een schaap.  Dat geldt voor Lunkarya en Minipli.

De uiterlijke verschijning van een Lunkarya  ziet er onverzorgd en rommelig uit. De krullen kun je niet kammen zodat het er netjes uitgaat zien. Je kan wel kammen maar het zal altijd weer tot het rommelige onverzorgde uiterlijk terug gaan.

De vachtontwikkeling verloopt anders dan andere langhaar rassen. De vacht van de baby Lunkarya is gekruld, kleine krulletjes die zacht zijn en bij elke vachtwissel zich verder ontwikkeld. Bij een Miniplibaby kun je de ontwikkeling van de krullen volgen, je ziet ze groeien. En dat maakt een Minipli zo leuk.

Maar hoe ouder de baby's worden hoe stugger de haren zich gaan ontwikkelen. Daardoor zijn heel veel baby's kaal rond de ogen en hun mondje dit komt door het zuigen bij de moeder. Als de baby's niet meer zogen dan groeid de vacht terug. Dit is een teken van goede kwaliteit. En niet van huidparasieten.

De moeder van de Lunkarya en de Minipli hebben in de zoogtijd kale plekken aan de zijkant van hun buiken ook weer het gevolg van afbrekende haren doordat de baby's er vaak langskomen. Die vacht groeit ook weer aan als de moeder niet meer hoeft te zogen.

Verder is de vacht een soort van vettig, niet vettig van viezigheid maar van zichzelf. Net als een schaap die heeft ook een vettige vacht dit vettige wordt lanoline genoemd. Steek je neus in de vacht van de Lunkarya dan ruik je ,  een geur geen sterke geur maar een fijne geur. 

Ook dit "vettige" heeft de Minipli.

De Lunkarya en Minipli kunnen hun eerste vachtwissel tussen de 2 en 4 weken al krijgen, ook dan verliezen de haren.


De genetische code van Lunkarya is LuLu (dat spreek je uit als hoofdletter L en kleine u) 

Curly is dan Lulu ( spreekt uit als hoofdletter L kleine u en kleine l en kleine u)

Minipli is LuLu rxrx en dan heb je ook nog. 

 

Het karakter van de Lunkarya is nieuwschierig, opgewekt en vrolijk. Ze hebben vertrouwen in de andere cavia's met wie ze samen wonen maar ook met de mensen die voor ze zorgt. Als baby hebben ze al een rustig karakter.