Kleur genetika

Een stukje Kleurgenetika hoort ook bij het fokken van Miniplis.
Het is belangrijk om te weten welke kleuren waren het begin of anders welke kleuren waren de basis.
De vader van Feodora is Nils zijn kleur is sepia/wit de moeder is Miss Ellie zij is Creme/wit. Deze twee samen een nestje met3 baby's gekregen. Feodora was schoko/wit een ander was sepia/creme/wit en beertje was beige/creme/wit.
De 2de minipli kwam uit de verparing van Nils met Nixe. Nixe was sepia/buff/wit. uit dit nestje kwam Candy Flos hij had de kleur sepia/buff/wit. Om  verder te gaan en het ras te bevestigen is lijnteeld gedaan: halfbroer met halfzus verpaard. Dus Candy Flos met Feodroa we weten dat Candy Flos sepia/buff/wit en Feodora was schoko/wit. De volgende Minipli die uit deze verparing geboren is was Adama. Zijn kleur was sepia/buff/wit.
Op deze 3 cavia's is de Minipli uit opgebouwd. Feodora, candy Flos en Adam zijn vele malen met ander cavia's verpaard.
De ouders en zusje van Feodora: Nils en Miss Ellie.
Nils is sepia/wit met donkere oogjes en Miss Ellie is creme/wit met donkere oogjes.
foto onder het nestje dat uit deze verparing kwam.

Nixe die met Nils is verpaart. Nixe was sepia/creme/wit vuuroogjes.
het nestje van deze 2 allemaal waren ze sepia/creme/wit

Candy Flos en Feodora.
Uit dat nestje kwam Adam hij heeft de kleuren sepia/buff/wit

Brindel, magpie en harlequin
Dit zijn ook zo van die kenmerken die bij Miniplis voorkomt.
Ik zal jullie uitleggen wat dat nu is en het verschil.
Brindel
De huidige Brindels zijn altijd tweekleurig ( drie kleurig is niet gewenst) welk over het hele lichaam verdeeld, en een één kleurig kleurveld, zolang het niet wit is. Dat is het verschil tussen Magpie en Harleqijn.  Zo op het oog lijkt het heel veel op Agoutykleuren, maar een haar van een Agouty heeft 3 kleurzones en een haar van een Brindels is het haar één kleur.
Magpie
Magpies lijken uiterlijk heel erg op schimmels. Je kunt je heel snel vergissen. maar genetisch gezien heeft Magpie niets met schimmel te maken. Eigenlijk zijn Magpies rood/zwarte dieren met gebrindelden en éénkleurige kleurvelden. Door de zogenaamde Chinchilla factor worden de rode haren optisch tot witte haren . Ze dragen cr cr inplaats van CC.
Magpies die door serieuse fokkers worden gefokt dragen definitief niet de gevaarlijke en dodelijke kethalgen Rnrn. Dit wordt namelijk in de stamboom vermeld. Magpies die geen stamboom hebben moet je nooit mee fokken omdat je niet kunt uitsluiten of er per ongeluk ooit toch een schimmel tussen zit.Daarom is het zo belangrijk om je verdiepen in kleurgenetika en zoveel mogelijk informatie van een kleur/uitmonstering te vermelden. EEn Magpielijnen moeten vrij gehouden worden van deze dodelijke lethale gen mag er nooit met en schimmel ingekruist worden.
Magpies komen voor in alle kleuren uit de zwarte kleurrij . Bij Magpie verparingen komen altijd wit pe of met fe voor deze worden gewoon weer gebruikt in de magpie omdat in de volgdende generaties gewoon weer Magpies geboren worden. Magpies hebben altijd vuur of rode oogjes.
Een goed getekende Magpie heeft op elk lichaamsdeel 3 kleurvelden zien namelijk:
één kleur in elk mogelijke kleur
gebrindeld
wit
De kleurvelden moeten zoals bij een schildpad kleur als een schaapbord tegenover elkaar gesteld liggen. De tekening in het gezicht  moet dit in tweeën delen: kleurige deel en een wit gedeelte.
Harlequin
Dit is hetzelfde als Magpie maar dan in sepia-çreme of sepia-buff en choco-creme of choco-buff of beige-creme en beige-buff


mijn eigen doelen zijn om met de verdunnings kleuren van chocolade te fokken. Dan krijg je vanzelf met sepia te maken en vooral in de combinatie met creme. 
Mijn dromen zijn schokolade in combinatie met creme. En wel het mooie bleke creme niet de kleur die door somige fokkers "creme" genoemd wordt. Want dat is een oplichting van buff. Uitleg van buff; een warme kleur.

Blessing is een heel speciaal zeugje zij is naar Duitsland verkocht. met haar zijn hele mooie Miniplis gefokt. 
Ik heb gelukig een nakomeling van Blessing dat is Ileanna. Haar kleur is beige/buff.

Nog een heel belangrijk punt wat je niet vergeten moet is zijn de kleuren waaruit de minipli ontstaan is. dat is namelijk choco en sepia. choco is een verdunning van goud met zwart. En sepia is voort gekomen door choco x zwart te verparen. Uit deze kleuren kunnen nooit lilac of slate blue voortkomen. Maar beige en coffee.
Verder zijn heel veel kleuren zwevers dat betekend dat de kleuren niet "zuiver" zijn. 
Miniplis zijn voornamelijk op hun gekrulde vacht gefokt. Verder zijn ze niet goed geselecteerd op "vachtfouten" er zijn lijnen die deze "vachtfouten" doorgeven.
Dat maakt het ontzettend moeilijk om een goede en foutloze Minipli te vinden.