Minipli

Minipli 
De minipli is een heel nieuw ras wat nog niet zo lang bestaat. De eerste Minipli was in 2006 geboren en heette Candy. In 2007 werd Candy door Andreas Reinert gekeurd.
Door toeval van twee rassen en twee soorten genen: de Lunkarya gen en de gen van de Alpaca is er een ras ontstaan met een hele leuke vacht.
De vacht maakt de Minipli zo leuk: krullen. Echt alles is gekruld aan de Minipli: de snorharen, de haartjes op de pootjes zijn gekruld, haartjes in de oren zijn gekruld.
Zelfs de baby's komen gekruld ter wereld, de vacht is nog heel kort maar al snel zie je de vacht groeien juist dat is zo mooi om te zien. 
Maar de Minipli is wel een moeilijk ras om te verzorgen omdat ze als opgroeiende peuter al een vachtwissel hebben, ze krijgen kale neusjes de vacht veranderd. Doordat ze in de vachtwissel zijn (soort rui) is de weerstand wat zwakker en daardoor heel bevattelijk voor huidparasieten als schurft maar ook Demodex. De demodex is een parasiet die in de huid leeft en bij een verzwakte weerstand leven deze parasieten van de kerastase van de haartjes. Dit kun je herkennen dat de vacht bij de schoudertjes kort blijft en niet meer groeit. Zodra je ziet dat je opgroeiende Minipli met de vachtwissel gaat beginnen moet je eigenlijk speciaal krachtvoer geven in de form van voedingssuplemten. Zo voorkom je huidproblemen en je geeft de kleine wat extra kracht om de groeien en zijn vacht te ontwikkelen. De huidwondjes die er al zijn kun je heel goed verzorgen door die in te smeren met wat vet. Je moet het zo zien dat een opgroeiende Minipli heel veel kracht moet steken in het groot worden, kracht in het verliezen ervan en dan nog eens een keer om nieuwe vacht te laten groeien. dat is eigenlijk 3x zoveel kracht nodig als een "normale" langharige cavia. Maar als je dit weet kun je er rekening mee houden. Dan zul je hele mooi en goed ontwikkelende Minipli hebben en vooral houden.


 

Kenmerken van het ras:
De Minipli behoord tot de langharige rassen. De vacht tot op tafellengte vallen en niet overschrijden.
Vacht dat langer groeit wordt afgeknipt op taflelengte.
De vacht laat krachtige kroes en heel veel kleine buisvormige krullen zien die direct beginnen bij de haar aanzet.
En van het lichaam afstaat. Bijzonder de ondervacht ontwikkeld vele kleine buisvormige krullen en/of kroes,
die de vacht stant en volume geeft.
Jonge Miniplis laten vanaf de geboorte een sterk kroes en krullen ontwikkeling zien. Deze vacht lijkt heel sterk op een suikerspin
achtige vacht dat van het lichaam af staat.

Verschillende kanten van Sarogna

Ontwikkeling van een Minipli